Maartje Horvers

 

Hallo! Mijn naam is Maartje.

Als klein meisje was ik al gek van honden. Labradors waren mijn favoriet. Vandaar ook dat mijn eerste hond een bruine Labrador was, genaamd; Jelle. Deze grote vriend heeft ervoor gezorgd dat ik steeds meer wilde weten over hondengedrag. Ik wilde hem beter begrijpen.

Sinds 2008 ben ik werkzaam op het DierenOpvangCentrum in Tilburg. Voor die tijd werkte ik daar als vrijwilliger op zowel de dierenambulance als op het asiel zelf. Na het volgen van mijn opleiding tot vakbekwaam medewerker dierenverzorging werd ik aangenomen als coördinator van het kittenproject. Mijn interesse naar hondengedrag bleef bestaan. Ik besloot een opleiding te volgen tot kynologisch instructeur. Bij het cursuscentrum in Barneveld heb ik mijn diploma gehaald. Ik begon als instructeur bij hondentrainingscentrum de Wolf, waar ik een aantal jaar met veel plezier heb gewerkt.

Op het DOC-T ontstond ook steeds meer behoefte naar kennis over honden. Ik besloot mijn opleiding voort te zetten bij Dogisvion. Omdat het op een asiel erg belangrijk is om risico’s in te schatten, ben ik eerst begonnen met de opleiding tot gedragsbeoordelaar. Ik test intussen al een aantal jaar alle honden die bij het DOC-T worden binnen gebracht en met resultaat! Het aantal bijtincidenten is sterk gedaald.

Op dit moment geef ik trainingen aan medewerkers op het DOC-T en train ik samen met hen honden met gedragsproblemen.

Omdat er steeds meer speelt rondom  Hoog Risico Honden besloot ik me daar op te gaan richten. Ik heb intussen jarenlange ervaring met deze honden en grijp alle mogelijkheden aan om iets te kunnen betekenen voor dit type honden en hun eigenaren. De politiek is druk bezig met dit onderwerp en wij als HondenCampus hebben als doel om de samenleving een stuk veiliger te maken d.m.v. trainingen, cursussen, gedragstesten en workshops. Wij hopen eigenaren bewust te maken van de karaktereigenschappen en het gedrag van de hond, dat soms tot ernstige bijtincidenten kan leiden. Wij zoeken graag uit wat de motivatie is van de hond om te bijten en kijken of we de eigenaar met dit probleemgedrag kunnen helpen.

Veiligheid staat voorop! Voor de hond, de eigenaar, het gezin, maar zeker ook voor omwonenden.

Sinds kort geeft hondencampus ook trainingen bij Prinsentuin College in Breda. Het onderwerp ‘Hoog Risico’ komt vaak aan bod. Zo kunnen we ook jongeren bewust maken van de risico’s van hun toekomstige vak.

Ik blijf mezelf ontwikkelen. De dames van HondenCampus volgen seminars, workshops en trainingen om up-to-date te blijven van de ontwikkelingen op dit gebied.