Hoog Risico Honden in de samenleving

Hoog Risico Honden in de samenleving

augustus 21, 2018 1

“Agressieve hond valt meisje aan in Lelystad”, “Hond verminkt vrouw en kleindochter (5)”, “Gezin wordt in huis aangevallen door agressieve hond, “Pitbull bijt hondje dood”,…. Een (hele) kleine greep uit de nieuwsberichten van de afgelopen maanden.

Ik ben een groot hondenliefhebber. Mijn hart ligt bij mijn beroep. Al 12 jaar zie ik het lief en leed uit de hondenwereld; drachtige teefjes die zonder pardon op straat worden gezet, vervuilde en verwaarloosde honden die zich afvragen waarom hun eigenaar ze niet meer op komen halen én alle gedumpte honden met een gedragsprobleem waarvan het nog de vraag is of ze veilig herplaatst kunnen worden in onze maatschappij. We kunnen als struisvogels onze kop wel in het zand steken, maar dat er problemen zijn in de samenleving met de zogenoemde Hoog Risico Honden is een feit. Er zijn voor- en tegenstanders. Er zijn liefhebbers en haters. Er zijn mensen die vinden dat er niets aan de hand is, er zijn mensen die willen dat er een verbod komt op bepaalde hondenrassen. Is het realistisch? Geen van beide.

Waar ligt het probleem? Bij de hond? Bij de gemeente? Bij de eigenaar?
Het is nog niet zo simpel. De overheid is druk bezig met het zoeken naar een oplossing. Veel verschillende partijen worden erbij betrokken.

Het probleem ligt bij de fokker én bij de eigenaar. Men is vaak niet bewust van de risico’s van bepaalde rassen. Bepaalde eigenschappen zijn genetisch bepaald. Er zijn rassen die zijn gefokt om te doden. Zoals een border collie gefokt is om schapen te drijven. Het zit er gewoon in en je krijgt het er niet uit. Een eigenaar ziet vaak pas het probleem nadat er een incident heeft plaats gevonden. Zo’n incident kan ook als zeer traumatisch worden ervaren. Maar wat zou het fijn zijn als de eigenaar vóór zo’n incident al bewust wordt gemaakt van de risico’s. Preventief handelen kan veel problemen voorkomen.

Leer je hond lezen. Leer de voorspellende signalen herkennen. Let wel, een hond met prooigedrag vertoont maar hele kleine, onopvallende signalen. Leer ze herkennen en leer hoe te handelen.

HondenCampus heeft zich gespecialiseerd in Hoog Risico Honden. We hebben ons verdiept in het specifieke gedrag van deze honden. Als instructeur, gedragstester en gedragstherapeut i.o. hebben we een programma ontwikkeld om eigenaren een handje te helpen. Gedragstesten, trainingen en educatie kunnen een oplossing zijn om incidenten te voorkomen.

Zijn we liefhebbers van deze rassen? Ja. Zijn we ons bewust van het feit dat er iets moet veranderen? Ja! We zetten alles op alles om ons steentje bij te dragen.

Ben jij een eigenaar die op zoek is naar een stuk begeleiding? Kijk dan eens op onze site:

www.hondencampus.nl

Één antwoord

  1. Miriam schreef:

    Uit ervaring kan ik zeggen dat deze dames erg gemotiveerd zijn, weten waar ze over praten en dit ook heel goed kunnen uitleggen aan ons leken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *