Hond vastgebonden aan een lantaarnpaal… nieuws van de dag?!

Hond vastgebonden aan een lantaarnpaal… nieuws van de dag?!

december 3, 2018 3

Heel Nederland is er inmiddels van op de hoogte en geeft zijn of haar ongezouten mening; “Jongen belt aan om zijn hond weg te geven, maar laat haar aan een paal achter: ‘Dit breekt toch je hart'”.

Mijn werk stond vandaag in het teken van deze hond; de hond die vastgebonden zat aan een lantaarnpaal. De hond die vandaag het nieuws was van de dag. Heeft deze hond geleden? Is dit dierenmishandeling?

Denken we nog wel na voordat we onze mening geven? Wordt onze mening gevormd door de groep waarmee we ons verbonden voelen? De mensen die reageren op social media zijn het met elkaar eens; ‘het is te belachelijk voor woorden dat deze jongen zijn hond heeft gedumpt’. Gelukkig is er ook een groep mensen die met begrip reageren; ‘een wanhopige daad, hij had het beste voor met zijn hond en kon hem zelf de juiste zorg niet meer bieden’. Is er iemand die precies weet waarom deze jongen deze keuze heeft gemaakt? Wat is de achtergrond van dit verhaal…

Het asiel werd plat gebeld vandaag door mensen die deze hond een gouden mand willen bieden. Waren zij er mogelijk niet van op de hoogte dat er nog 30 andere honden in het asiel verblijven die op zoek zijn naar een nieuwe baas? Waarom verdient juist deze hond zoveel aandacht? Is dit verhaal nu écht het toppunt? Is dit écht het nieuws van de dag?

What about: de 8 windhonden die dit jaar gedumpt zijn in de regio Tilburg. 2 daarvan waren drachtig.. 1 daarvan heeft een spoedkeizersnede gehad omdat ze zo verzwakt was nadat ze dagenlang op straat heeft rondgezworven…. verwaarloosd, ondervoed, doodsbang.

What about: al de Mechelse Herdertjes die met een prik- of slipketting binnen zijn gekomen bij het asiel; niet goed genoeg voor de sport, afgedankt…. conflictgedrag, angstagressie, aangeleerde hulpeloosheid.

What about: alle pitbulls, staffords, rottweilers; doorgefokte erfelijke eigenschappen, gestimuleerde en geconditioneerde agressie….. te grote prooidrift, slecht gesocialiseerd, gevaar voor de maatschappij….?

What about: de schattige pups uit het buitenland; aangeboden via Marktplaats of afkomstig uit kennels…. miserabele gezondheid, slecht gesocialiseerd, kennelsyndroom.

What about: de hondenscholen waar je als goed vertrouwde eigenaar aanklopt om te leren hoe je een hond moet opvoeden en trainen, niet wetende dat de instructeurs niet opgeleid zijn en werken met achterhaalde methodes die je hond meer schade doen dan je lief is…. traumatische ervaringen, geconditioneerd probleemgedrag.

What about: alle hondjes die ‘gered’ zijn van dodingsstations in Spanje; zijn ze hier gelukkig?… angstig, niet gesocialiseerd, ze snappen onze wereld niet.

What about: Cesar, de hondenkoning op tv, waarvan een groot deel van onze maatschappij nog steeds denkt dat zijn methode het welzijn van de hond niet schaadt. (we zien toch immers een goed resultaat)

What about: alle honden die maar van hand tot hand gaan via marktplaats of Facebook; niet gewenst, voldoet niet aan de verwachtingen…. verlatingsangst, probleemgedrag.

What about: alle doorgefokte rassen; honden met te korte snuiten, te kleine schedels, HD… pijn, abnormaal gedrag.

What about: de honden met obesitas; de baasjes die het zo goed bedoelen wanneer ze hun hond volstoppen met eten… lichamelijke beperkingen, gezondheidsproblemen.

What about them…

 

Er is nog veel onwetendheid wanneer het om welzijn gaat. Bieden wij onze honden echt wat ze nodig hebben? Hoeveel invloed hebben wij eigenaren op het probleemgedrag van onze honden? Staan we open voor feedback of weten we zelf alles beter?

We willen allemaal het beste voor onze trouwe viervoeters, ze worden gezien als onderdeel van het gezin. We geven veel geld uit aan bezoekjes aan de dierenarts, de trimsalon, de dagopvang. Maar wat als er iets mis is met het gedrag? Wanneer is gedrag ongewenst? Wanneer wíj het zien als ongewenst? Een hond die teveel blaft krijgt al snel een blafband om, probleem opgelost, zou je denken. Maar beperken we de hond daarmee niet in zijn natuurlijk gedragingen? Mag een hond nog hond zijn in onze maatschappij? Of mogen ze alleen onderdeel zijn van onze samenleving als ze zich gedragen naar onze verwachtingen? We leren ze om zich aan te passen aan onze wensen, onze eisen. Maar kijken we ook daadwerkelijk naar de behoeften van de hond zelf?

Ongewenst gedrag voor de eigenaar, probleemgedrag voor de hond… Er is vaak iets aan te doen op een manier waar beide partijen zich goed in kunnen vinden. Investeer in gedrag; laat je informeren, adviseren en inspireren. Zoek hulp voordat je ooit voor dezelfde keuze komt te staan als deze jongen en je niet meer in staat bent om je hond te geven wat hij nodig heeft.

 

Maartje Horvers
HondenCampus

 

 

 

 

 

3 antwoorden

 1. Natalie van Oosterwijk schreef:

  Maartje wat heb je dit krachtig en mooi verwoord .
  Respect hoor!

 2. Arnold schreef:

  Prachtig geschreven Maartje. Helaas zit de maatschappij tegenwoordig zo in elkaar

 3. Helma janse schreef:

  Mooi beschreven maartje en je schrijft de waarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *